Магнитното поле на Слънцето скоро ще се „обърне“, съобщиха от НАСА

"По всичко изглежда, че са ни останали не повече от 3-4 месеца до пълната инверсия на полето", заяви Тод Хоксем от Станфордския университет. Снимка: NASA/SDO

"По всичко изглежда, че са ни останали не повече от 3-4 месеца до пълната инверсия на полето", заяви Тод Хоксем от Станфордския университет. Снимка: NASA/SDO

Данни от слънчевите обсерватории на НАСА показват, че Слънцето вече се доближава до момента, когато магнитното му поле ще се „обърне“, тоест ще смени полярността си. Няма причина за паника обаче, защото това се наблюдава всеки път, когато нашето светило е в пика на 11-годишния си цикъл, твърдят от НАСА.

„По всичко изглежда, че са ни останали не повече от 3-4 месеца до пълната инверсия на полето. Тази промяна ще намери отражение в цялата Слънчева система“, твърди Тод Хоксем от Станфордския университет.

Слънчевата активност се подчинява на 11-годишен цикъл. В периода на максимума на активността на Слънцето има много по-чести изригвания, появяват се „коронални дупки“ – области с повишена скорост на слънчевия вятър – и изригвания на плазма, които причиняват магнитни бури на Земята.

На пика на слънчевата активност се наблюдава въпросното „обръщане“ на слънчевото магнитно поле – северният и южният магнитен полюс сменят местата си в резултат на процес на преустройство в слънчевото „динамо“. „Полярното слънчево магнитно поле отслабва, намалява до нула, а след това отново се появява, но вече с обратна полярност – това е нормален елемент от слънчевия цикъл“, заяви Фил Шерър от Станфорд.

Сега данните от слънчевите обсерватории показват, че полукълбата на Слънцето се движат към това „превключване“, но не синхронно – северният полюс вече проявява признаци на готовност, докато южният полюс все още „наваксва“. „Много скоро обаче и двете ще сменят полярността си и ще започне втората половина на 24-ия слънчев цикъл“, обяснява Шерър. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: