Марсианската атмосфера е била богата на кислород, смятат учени

Марсианският кислород може да е бил резултат от химическото "разделяне" на водата, смятат учените. Снимка: NASA

Марсианският кислород може да е бил резултат от химическото "разделяне" на водата, смятат учените. Снимка: NASA

Марсианската атмосфера може да е съдържала кислород в големи количества преди 4 милиарда години, много преди въздухът на нашата планета да бъде обогатен с този газ.

До тези заключения са стигнали учени, чието изследване е публикувано в престижното списание „Нейчър“. Проучването разглежда различията между марсиански метеорити открити на Земята и скали в кратера Гусев на Марс, изследвани от марсохода „Спирит“.

Проф. Бърнард Ууд от Оксфордския университет заяви, че идеята съвпада с виждането за планета, която в миналото е била гореща и влажна. Докато увеличаването на атмосферния кислород на Земята вероятно е свързано с възникването на живота, марсианският кислород може да е бил резултат от химическото „разделяне“ на водата.

Проф. Ууд и колегите му проучили химичния състав на марсиански метеорити, открити на Земята, и данни, събрани от „Спирит“ за скали на повърхността в кратера Гусев на Марс.

И в двата случая става въпрос за скали с вулканичен произход, които обаче се различават в много отношения геохимически. Например скалите от кратера Гусев са с 5 пъти по-голямо съдържание на никел в сравнение с марсианските метеорити. Това поражда съмнения дали въпросните метеорити са типични вулканични представители от Червената планета.

„Установихме, че метеоритите и вулканичните скали на повърхността отговарят на идеята за сходен произход от дълбоката вътрешност на Марс“, поясни проф. Ууд. „Скалите на повърхността обаче са от по-богата на кислород среда, която вероятно е формирана чрез „рециклирането“ на вещества с високо съдържание на кислород във вътрешността на планетата. Резултатите са изненадващи, защото от геоложка гледна точка метеоритите са млади – възрастта им е между 180 милиона и 1,4 милиарда години, докато „Спирит“ изследва много древна част от Марс, която е на повече от 3,7 милиарда години“, обясни Ууд.

Макар да признават, че не може да се изключи съществуването на големи регионални различия в геоложкия строеж на Марс, учените твърдят, че специфичния състав на двата типа скала е резултат от субдукционен процес, при който скали са „рециклирани“ във вътрешността на планетата.

Проф. Ууд и колегите му смятат, че марсианската повърхност се е „окислила“ в ранните етапи от историята на планетата – скали от повърхността са проникнали във вътрешността й, а след това са били върнати обратно в рамките на вулканични изригвания преди 4 милиарда години.

Метеоритите обаче са по-млади вулканични скали, произхождащи от по-дълбоки слоеве на Марс и затова са повлияни в по-малка степен от този процес. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: