Марсоходът Кюриосити направи пробна дупка с бормашината си

Пробната дупка направена от марсохода Кюриосити е с дълбочина 2 см (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Пробната дупка направена от марсохода Кюриосити е с дълбочина 2 см (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Марсоходът Кюриосити използва ударната и пробивна функция на бормашината си, за да направи дупка с дълбочина 2 см в скала на Марс.

Целта беше да се провери годността на получения в резултат от теста скален материал преди истинското приложение на инструмента с цел събиране на проби. 

Предварителния оглед на скалата, обозначена с името „Джон Клайн“, показа че тя вероятно е била подложена на ерозионното въздействие на по-влажен климат. Екипа от НАСА смята да анализира проба от нея, която ще бъде набавена с помощта на бормашината.

Експертите трябва да преценят дали скалният материал, получен при теста, отговаря на изискванията и може да бъде обработен от инструмента за анализ на проби. Ако е така, марсоходът ще получи нареждане да продължи с операцията по пробиване в следващите дни. Щом това стане, Кюриосити ще е първата сонда, взела проба за анализ от повърхността на Марс.

Учените се надяват да разберат дали, в даден момент от историята на червената планета, условията са били подходящи за съществуването на микробен живот. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!