Марсоходът Кюриосити взе историческа първа проба за анализ на Марс

Историческото първо вземане на проба на Марс от скалата "Джон Клайн" (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Историческото първо вземане на проба на Марс от скалата "Джон Клайн" (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Марсъходът Кюриосити за първи път използва бормашината на края на роботизираната си ръка за да вземе проба от марсианска скала, съобщи НАСА. Това е и първия случай в историята, в който робот пробива дупка в скала на Марс за да изследва нейния състав.

Кюриосити направи историческото изследване в участък от марсианската повърхност наречен Джон Клайн. Дупката, която марсоходът проби за да вземе проба, е с диаметър 1,6 см и дълбочината 6,4 см.

Учените смятат, че изследването на скалата ще им разкаже повече за далечното минало на планетата, когато условията са били по-влажни. За целта роботът ще анализира частиците прах, събрани от роботизираната ръка при пробива.

През следващите няколко дни, центърът за контрол в агенцията ще накара робота да премине през редица стъпки, свързани с прехвърлянето на материала от повърхността на планетата в инструмента за анализ.

„Най-усъвършенстваният робот за изследване на планети, създаван някога, сега е напълно функционираща лаборатория за анализ на Марс“, каза Джон Грюсфелд от НАСА и обясни, че този етап от мисията е бил най-важен след експерименталното кацане на марсохода.

Когато процедурата по прехвърлянето завърши успешно, прахът от марсианската скала ще бъде прекаран през филтър, който улавя всички частици, по-големи от 150 микрона (1 микрон = 0,0001 см). След това малка част от остатъка ще падне през специално създадени за целта пролуки в два инструмента – „Химия и Минералогия“ (CheMin) и „Анализ на проби на Марс“ (SAM) .

Тези инструменти ще подложат частиците на подробен анализ и ще могат да дадат на учените сведения за това дали в даден момент от историята Марс е била годна за живот. (Източник: NASA) 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!