Мистериозен облак и сияние наблюдавани на Марс

Апаратът MAVEN наблюдава два загадъчни феномена на Марс. Изображение: University of Colorado

Апаратът MAVEN наблюдава два загадъчни феномена на Марс. Изображение: University of Colorado

Два загадъчни феномена озадачиха учени, изследващи данни от космическия апарат MAVEN на НАСА. 

Сондата открила огромен облак, издигащ се на височина до 1000 километра и сияние – аврора – което навлиза дълбоко в атмосферата на планетата. И двете явления не са наблюдавани до сега и учените се затрудняват да намерят обяснение.

Сведения за озадачаващите феномени бяха представени на официална конференция от ръководителя на мисията MAVEN Брус Якоски. „Данните са невероятни“, заяви ентусиазирано той пред участниците в срещата. „Трудно е да обясним как това нещо се е озовало там“, каза той по отношение на мистериозния прашен облак.

Сиянието пък, наблюдавано над северното полукълбо на Марс, учените нарекли „коледни светлинки“, защото се появило 5 дни преди Коледа миналата година. 

Апаратът MAVEN е в орбита около Червената планета от близо половин година и данните сочат, че облакът е бил там през цялото това време. Учените не знаят дали е кратковременен феномен или ще се задържи по-дълго.

За момента не е ясно какво е предизвикало появата на прашния облак и какъв е неговият състав. Възможно е да се е издигнал на тази гигантска височина от атмосферата по неизвестен механизъм или да е прах от двете луни на Марс – Фобос и Деймос. Може да е вещество, „издухано“ от потока частици, излъчвани от Слънцето, или пък кометен материал. Теориите са много и показват объркването на учените.

Особеното сияние в ултравиолетовия диапазон пък е различно от всички предишни наблюдения на аврора на Марс. То е „разпръснато“ над цялото северно полукълбо на планетата и е на много по-ниска височина. Тъй като възникнало по време на слънчева буря, учените смятат, че е резултат от сблъсъка на частици от бурята с атмосферата на Марс, но точният механизъм на явлението е неизвестен. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: