Много голям астероид прелетя близо до Земята

Илюстрация: НАСА

Илюстрация: НАСА

Астероид с големината на три футболни игрища прелетя вчера в близост до Земята.

В 16 часа камерата за космически наблюдения на проекта Slooh започна да проследява обекта, който се движеше със скорост 43 000 км/ч. Астероидът, обозначен като 2000 EM26, е с големина 270 метра и премина на 3,4 милиона километра от планетата ни.

Събитието се случи близо година след експлодирането на метеорит над Челябинск, Русия. Мощната ударната вълна от взрива рани 1200 души и причини редица поражения по инфраструктурата.

При първоначалното откриване на астероида 2000 EM26 през 2000 година, той е класифициран като „потенциално опасен“. Именно това кара учените по-подробно да проследят неговата траектория. Когато обаче се опитват да го открият и изследват при очакваното му преминаване покрай Слънцето през 2006 г. и 2009 г., те не успяват да го видят.

Това според учените е немалка причина за тревога, тъй като изгубването на астероид, за който съществува вероятност да се сблъска със Земята, би могло да бъде катастрофално. Откриването и проследяването на астероидите все още е трудна задача и понякога не остава време за реакция.

„Продължаваме да откриваме потенциално опасни астероиди – понякога само дни преди те да се доближат максимално до Земята“, заяви Пол Кокс, технически директор на проекта Slooh.“Трябва да ги открием, преди те да ни открият“, допълни той.

Изследователите от Slooh заявиха, че в резултат от преоценка на риска е установено, че вероятността от събития като това в Челябинск е по-висока, за сметка на такива, които биха били катастрофални за живота на планетата. Пример за такова събитие е измирането на динозаврите преди 65 милиона години, което според учените се дължи именно на сблъсък с голям астероид. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: