Наблюдаваха едни от най-мощните и мистериозни експлозии във Вселената

Стрелката показва невероятно мощната експлозия SNLS-06D4eu и галактиката, в която се намира. Ярките обекти на снимката са звезди в нашата галактика. Снимка: University of California - Santa Barbara

Стрелката показва невероятно мощната експлозия SNLS-06D4eu и галактиката, в която се намира. Ярките обекти на снимката са звезди в нашата галактика. Снимка: University of California - Santa Barbara

Астрономи са наблюдавали две от най-ярките и най-далечни супернови откривани някога.

Супернова е експлозия на звезда, която е толкова мощна, че за известно време е по-ярка от милиардите звезди в цяла галактика, взети заедно. Сега откритите представители на този феномен имат сто пъти по-голям блясък от обикновените супернови и се намират на гигантска дистанция от нас – 10 милиарда светлинни години. 

Учените обаче не са особено наясно какво стои в основата им, тъй като обичайният механизъм, с който се обясняват – внезапното свиване на звезда в черна дупка или неутронна звезда – не върши работа. Суперновите са толкова странни, че в началото астрономите не могли да обяснят какво точно са те или на каква дистанция са от Земята.

„В началото нямахме идея какво са тези неща и дали са в нашата или в друга далечна галактика“, казва водещият автор на научната публикация Андрю Хоуел. „Показах наблюденията на конференция и всички бяха объркани. Никой не позна, че са далечни супернови, защото това би означавало, че енергията им е умопомрачаваща“, обяснява Хоуел.

Една от новооткритите супернови, означена като SNLS-06D4eu, е най-далечната и вероятно най-ярката от нов клас експлозии – супер-ярки супернови. 

Според изследването на Хоуел те най-вероятно са резултат от зараждането на магнетари - изключително намагнетизирани неутронни звезди, които се въртят около оста си стотици пъти в секунда. Магнетарите имат масата на Слънцето, натъпкана в обект с размерите на град, а магнитното им поле е сто трилиона пъти по-мощно от земното. (Източник: University of California – Santa Barbara)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: