Най-близката планета като Земята – вероятно на 13 светлинни години

Художествена концепция за обитаема планета с две луни, обикаляща около червено джудже. Според изследването 6% от тези звезди имат подобни на Земята планети (кликни за по-голяма версия). Изображение: David A. Aguilar (CfA)

Художествена концепция за обитаема планета с две луни, обикаляща около червено джудже. Според изследването 6% от тези звезди имат подобни на Земята планети (кликни за по-голяма версия). Изображение: David A. Aguilar (CfA)

Подобните на Земята светове вероятно се намират по-близо и са много повече, отколкото учените предполагаха досега, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Астрономи от Харвард-Смитсонианския Център по Астрофизика, които са анализирали каталога на откритите от космическия телескоп „Кеплер“ екзопланети, съобщават, че най-близкият подобен на Земята свят вероятно отстои на 13 светлинни години (1 светлинна година е приблизително 9,5 трилиона километра) – което е като разходка в парка спрямо галактическите мащаби.

„Мислехме, че трябва да търсим на огромни разстояния, за да открием подобна на Земята планета. Сега разбираме, че тя вероятно е в ‘задния ни двор’ и очаква да бъде открита“, казва Кортни Дресинг, ръководител на изследването. Изчисленията са базирани върху изследване на „червени джуджета“ – по-малки, по-хладни и по-бледи звезди от Слънцето. Червените джуджета са най-многобройните звезди в нашата галактика – най-малко 75 милиарда или три от всеки четири звезди. Средностатистическите червени джуджета са с 1/3 от радиуса на нашето Слънце и светят 1 000 пъти по-слабо.

Дресинг и колегите й идентифицирал 95 кандидат-планети, орбитиращи около червени джуджета. Те изчислили, че около 6 процента от тези звезди обикалят подобни на Земята планети. 

Тези кандидат-планети обаче са различни от Земята, заради различията между червените джуджета и нашата звезда. Тъй като червеното джудже е много по-малко от Слънцето, потенциално обитаемата планета трябва да е на по-малко разстояние от това между Земята и централната й звезда.

Червените джуджета освен това са по-стари от Слънцето – някои от тях са на 12 милиарда години, докато нашата звездна система е „само“ на 4,5 милиарда години. Това означава, че и планетите в орбита около червено джудже могат да бъдат по-стари от Земята, както и потенциалните форми на живот на тях. Възможно е да има планети от земен тип на възраст 10 милиарда години. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!