Най-големият и най-скъпият наземен телескоп започва работа в Чили

ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) е съставен от 66 изключително чувствителни антени, разположени на разстояние до 16 километра една от друга. Снимка: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) е съставен от 66 изключително чувствителни антени, разположени на разстояние до 16 километра една от друга. Снимка: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Най-големият наземен телескоп в света официално влиза в действие в сряда, предоставяйки на астрономите възможност да отправят поглед още по-дълбоко в космическото пространство.

Разположен върху платото Чахнантор в чилийските Анди на височина 5000 метра, телескопът ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), е съставен от 66 изключително чувствителни антени, разположени на разстояние до 16 километра една от друга. Общата площ на антените е сравнима с тази на футболно игрище. За комбинирането на данните от отделните станции и съставянето на изображения е необходима огромна компютърна мощ, която може да достигне 17 квадрилиона операции в секунда. Но според учените резултатът си струва.

„Това е като да преминеш от наблюдение с просто око към първия телескоп“, казва Волфганг Вилд от Европейската южна обсерватория, ръководител на европейския клон на проекта.

За конструирането на ALMA, в рамките на мащабен съвместен астрономически проект на Северна Америка, Европа и Азия, са изразходвани около 1,3 милиарда долара. Учените се надяват, че благодарение на ALMA ще получат по ясна картина за миналото на Вселената чрез наблюдение на раждането на звезди и формирането на галактики. Мястото в чилийските Анди за изграждането на телескопа е избрано заради голямата надморска височина, обширната площ и сухия климат, необходим за работата на установката. 

ALMA е способен да улавя вълни в милиметровия и субмилиметровия обхват, които се използват в астрономически наблюдения заради високата им проникващата способност. Учените се надяват с негова помощ да надникнат в облаците от газ, в които се формират звезди и да разберат повече за образуването на галактиките. И макар те да са наясно каква научна информация могат да получат с телескопа, според Волфганг Вилд ще има и изненади. „Тук се сещам за Галилей – той не е очаквал да открие луни около Юпитер и е бил изненадан, когато го е направил“, казва Вилд.

Над 500 души от различни части на света са участвали в изграждането на ALMA. Около 100 служители ще продължат да работят в обсерваторията след официалното й откриване от президента на Чили Себастиан Пинера. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: