Най-старата известна ни звезда във Вселената

Звездата HD 140283, отстояща от Земята на 190,1 светлинни години, може да е  на 14,5(+/- 0,8 ) милиарда години, което на пръв поглед я прави по-стара от Вселената. Снимка: Digitized Sky Survey (DSS), STScI/AURA, Palomar/Caltech, and UKSTU/AAO

Звездата HD 140283, отстояща от Земята на 190,1 светлинни години, може да е на 14,5(+/- 0,8 ) милиарда години, което на пръв поглед я прави по-стара от Вселената. Снимка: Digitized Sky Survey (DSS), STScI/AURA, Palomar/Caltech, and UKSTU/AAO

Астрономи, работещи с телескопа Хъбъл, се доближиха на стъпка по-близо до точното определяне на възрастта на звезда, която според някои оценки е много по-стара от самата Вселена.

„Открихме, че това е най-старата известна звезда, чиято възраст е точно определена“, каза Хауард Бонд от Научния институт на космическия телескоп. 

Звездата HD 140283, отстояща от Земята на 190,1 светлинни години, може да е на 14,5(+/- 0,8 ) милиарда години, което на пръв поглед я прави по-стара от Вселената. Според научния консенсус, самият космос е възникнал преди близо 13,8 милиарда години.

По-стари оценки на базата на наблюдения датиращи назад във времето до 2000г. определиха, че HD 140283 съществува от 16 милиарда години. Това разбира се, представляваше сериозен проблем за космолозите.

„Може би космологията греши, физиката за звездите греши или дистанцията до звездата е сгрешена“, каза Бонд. „Именно за това искахме да определим по-точно дистанцията“, допълва той.

Новите оценки, извършени с помощта на телескопа Хъбъл, смаляват диапазона на неточността в оценката за разстоянието до HD 140283. Това позволи възрастта на звездата да се припокрие с тази на Вселената. 

HD 140283 е известна от близо век заради бързото си движение по небето. Високата скорост е свидетелство за това, че небесното тяло е просто „гостенин“ в нашия участък от космоса. Орбитата на HD 140283 я прекарва през равнината на галактиката от галактичното хало, което е популирано предимно със стари звезди. Впоследствие звездата отново ще попадне в халото.

HD 140283 е в първите етапи от превръщането си в червен гигант. Тя може да се наблюдава с бинокъл в съзвездието Везни. (Източник: Space Telescope Science Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!