Направиха 360-градусова панорама на галактиката ни от над 2 млн. снимки

Част от огромната панорама, направена от снимки от телескопа Спитцър. Изображение: NASA

Част от огромната панорама, направена от снимки от телескопа Спитцър. Изображение: NASA

Вече можем съвсем лесно да поскитаме из безбрежните простори на собствената ни галактика.

Този четвъртък НАСА представи огромна 360-градусова панорама на Млечния път, съставена от около 2,5 милиона отделни снимки. Те са заснети от космическия телескоп Спитцър в течение на повече от 10 години.

„Ако реално я принтираме, ще ни е необходим билборд с размерите на стадиона Роуз Бол, за да я поберем“, казва Робърт Хърт от НАСА (въпросният стадион има площ от близо 40 000 квадратни метра!). 

Панорамата на Млечния път е с резолюция 20 гигапиксела и обхваща 3% от нощното небе. Може да изглежда малко, но всъщност снимките покриват тази ивица от небето около Земята, в която се намира равнината на галактиката. По този начин в кадър влизат повече от половината от звездите в нея.

Млечният път, гледан "отгоре", над равнината на диска. Разположението на Слънцето е отбелязано със стрелкичка. Изображение: NASA

Млечният път, гледан "отгоре", над равнината на диска. Разположението на Слънцето е отбелязано със стрелкичка. Изображение: NASA

Галактиката ни представлява плосък диск, състоящ се от спирални ръкави от звезди. Те сякаш излизат от центъра на огромния звезден „остров“ и се простират спираловидно до периферията.  Нашата слънчева система се намира в един от тези ръкави на около 2/3 от пътя от центъра към края на диска.

Тъй като гледаме Млечния път от неговата вътрешност, той ни изглежда като дифузна ивица по протежение на нощното небе. Голяма част от него не се вижда, защото е скрита от прах и газ. Но Спитцър има сериозно преимущество пред телескопите, работещи с обикновена видима светлина, защото инфрачервеното му зрение му позволява да надникне през праха и газа в галактиката.

Откакто е изстрелян през 2003 г., Спитцър е прекарал повече от 4142 часа в снимане на диска на Млечния път. Това е първият път, в който получените изображения се съединяват в една обща картина.

Цялата панорама, в която може да са „броди“ с мишка, се намира на сайта на проекта тук. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: