НАСА откри сериозни доказателства за океан на луната на Сатурн Енцелад

НАСА откри сериозни доказателства в подкрепа на съществуването на голям океан от вода под повърхността на луната на Сатурн Енцелад.

Луната на Сатурн Енцелад, снимана от сондата "Касини", през 2008 г. Изображение: NASA/JPL/Space Science Institute

Луната на Сатурн Енцелад, снимана от сондата "Касини", през 2008 г. Изображение: NASA/JPL/Space Science Institute

Нови точни данни, събрани от сондата „Касини“, при прелитането й над луната, позволили на учените да засекат гравитационното въздействие на водата.

„Измерванията, които направихме, отговарят на потенциалното съществуване на голям воден резервоар, който е приблизително с размерите на Горното езеро (Лейк Съпириър) в Северна Америка“, казва проф. Лучано Иес от екипа. Водата във въпросното езеро има общ обем от 12 000 кубически километра!

Учените използвали хитър метод, за да открият скрития резервоар. Когато сондата „Касини“ прелита над луната, скоростта на полета й се влияе от гравитацията на масата под нея.

Илюстрация на Енцелад, ледената му кора и океана под нея (долу). Изображение: NASA/JPL-Caltech

Илюстрация на Енцелад, ледената му кора и океана под нея (долу). Изображение: NASA/JPL-Caltech

Тези изменения в скоростта от своя страна влияят на радио-сигнала, който апаратът излъчва обратно към Земята, спрямо т.нар. Доплеров ефект. При този физичен феномен честотата на излъчените радио-вълни зависи от движението на източника им, по същия начин както сирената на приближаващ се влак ни звучи по-високо, а на отдалечаващ се – по-ниско.

Използвайки информацията за скоростта, учените могат да открият малки изменения в гравитационното поле на Енцелад и да кажат повече за масата, която ги причинява. 

Измерванията сочат, че океанът на луната на Сатурн е с дълбочина 8-10 километра и е под ледена кора с дебелина 30-40 километра. Според НАСА това превръща Енцелад в едно от най-подходящите за съществуването (поне) на микро-живот места в Слънчевата система

Учените подозират, че на Енцелад има океан от 2005 г. насам, когато бяха открити струи водна пара, излизащи от повърхността на южния полюс на луната. (Източник: NASA, Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: