Нов метод за измерване на масата на свръхмасивни черни дупки

Учените успешно приложили метода за измерване на масата върху свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката NGC4526. С лилаво е оцветена зоната със студен молекулярен газ. Снимка: University of Hertfordshire

Учените успешно приложили метода за измерване на масата върху свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката NGC4526. С лилаво е оцветена зоната със студен молекулярен газ. Снимка: University of Hertfordshire

Учени са разработили нова техника за измерване на масата на свръхмасивни черни дупки, съобщи „Сайънс дейли“. Благодарение на постижението специалистите ще могат да разберат по-добре как се образуват свръхмасивните черни дупки и как влияят върху формирането на галактиките.

Черните дупки са астрономически обект с толкова голяма маса, че нищо, което се приближи достатъчно близо не може да избяга от силата на гравитационното им притегляне – включае светлината. Според болшинството от астрономите те могат да бъдат открити в центъра на повечето ако не и на всички галактики. Масата им е колосална и може да достигне милиони или даже милиарди пъти тази на Слънцето. 

Методът за измерването на масата, разработен от учени от университета на Хертфордшаиър, се базира на измерването на скоростта, с която се движат молекулите въглероден моноксид в облаците газ около черната дупка. Тъй като скоростта на въртене е свързана с масата, може да се направи оценка колко голяма е тя.

Учените обясняват, че досега е имало три метода за измерване на масата и те са били приложими само за сравнително близки галактики. Според тях благодарение на новия подход ще могат да бъдат „претеглени“ много повече свръхмасивни черни дупки, а и в по-далечни галактики отколкото е било възможно до сега. 

Новата техника е била демонстрирана успешно със свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката NGC 4526 в съзвездието Дева. За целта учените са използвали телескопа CARMA, но наблюденията се оказали истинско предизвикателство.

В момента в Чили се строи нов телескоп – ALMA – който ще позволи метода да се прилага съвсем рутинно върху стотици галактики. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: