Обект в космоса тежи колкото 3 квадрилиона слънца!

Нови измервания показаха, че най-голямото струпване на галактики в ранната вселена тежи невъобразимите 3 квадрилиона слънца!

Купът от галактики "Ел Гордо" тежи колкото 3 милиона милиарда слънца. Снимка: NASA, ESA, and J. Jee (University of California, Davis)

Купът от галактики "Ел Гордо" тежи колкото 3 милиона милиарда слънца. Снимка: NASA, ESA, and J. Jee (University of California, Davis)

Галактично струпване или куп астрономите наричат система от стотици и хиляди галактики, които си взаимодействат гравитационно и по този начин образуват единна структура. 

Използвайки телескопа „Хъбъл“, астрономите изчислиха масата на купа „Ел Гордо“ (на испански – „Дебелия“) и показаха, че е с 43% по-тежък, отколкото се смяташе досега. „Ел Гордо“ се намира на повече от 7 милиарда светлинни години от Земята.

Тъй като на светлината от купа й е отнело точно 7 милиарда години, за да достигне до нас, новите изображения от „Хъбъл“ го показват така, както е изглеждал в далечното минало. Тогава Вселената е била едва на половината от сегашната си възраст от 13,8 милиарда години. 

Макар подобни масивни струпвания от галактики да се наблюдават в сегашния космос, „Ел Гордо“ е уникален по рода си пример от ранната вселена. Наблюденията се припокриват добре с космологичните модели, според които такива „чудовища“ би следвало да са изключителна рядкост.

Известна част от масата на „Ел Гордо“ е в няколкостотин галактики, а друга част купът дължи на горещия газ, който запълва целия му обем. Останалата маса е „скрита“ в загадъчната тъмна материя – невидима субстанция, която е направена от неизвестни по рода си частици.

В бъдеще астрономите смятат да направят голяма панорама на „Ел Гордо“ от отделни снимки, защото купът не се побира в зрителното поле на „Хъбъл“. (Източник: Space Telescope Science Institute, space.com)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!