Откриха далечна „клатушкаща се“ планета със странни сезони

Илюстрация: Mark A. Garlick/space-art.co.uk

Илюстрация: Mark A. Garlick/space-art.co.uk

Космическият телескоп „Кеплер“ откри планета, която се „клатушка“, докато се върти около оста си, което води до много бързи промени в сезоните й.

Планетата, означена като Кеплер-413b, се движи в космическото пространство подобно на пумпал. Учените от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА открили, че наклонът на оста й се изменя с 30 градуса само за 11 години. За сравнение при Земята съществува подобна вариация в ъгъла на оста, но на всеки 26 000 години.

Учените обясниха, че такова „клатушкане“ с период, вписващ се в рамките на човешки живот, е изключително необичайно. Още един интересен факт за Кеплер-413b е, че обикаля около две звезди – една оранжева и една червена звезда-джудже.

Телескопът „Кеплер“ открива планети по микро-затъмнението, което причиняват, при преминаването пред звездата си. Обикновено то е регулярно и се наблюдава като по часовник, но клатушкащото се движение на Кеплер-413b променя орбитата й, така че понякога не минава пред двете слънца.

„Изследвайки данни на „Кеплер“ за движението й за 1500 дни, регистрирахме три преминавания през първите 180 дни – по едно на всеки 66 дни – след това имаше 800 дни без нито едно“, заяви Веселин Костов от екипа. Следващото микро-затъмнение, което ще може да се наблюдава от Земята, не се очаква преди 2020 г.

Макар и с бързо сменящи се сезони, Кеплер-413b е твърде гореща, за да е обитаема – поне според общоприетите критерии. Причина за високата температура на планетата е нейната близост до двете звезди. На повърхността й не може да съществува вода в течно състояние. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: