Откриха останки от много богат на вода свят извън Слънчевата система

Илюстрация на останките от богатия на вода свят около звездата GD 61. Източник: Mark A. Garlick, space-art.co.uk, University of Warwick / University of Cambridge

Илюстрация на останките от богатия на вода свят около звездата GD 61. Източник: Mark A. Garlick, space-art.co.uk, University of Warwick / University of Cambridge

Телескопът „Хъбъл“ откри останки от скалист свят богат на вода, което показва, че извън Слънчевата система може да съществуват условия, подходящи за живот.

Астрономите се натъкнали на останките в орбита около умираща звезда – бяло джудже – на около 170 светлинни години от Земята. Откритието е първото солидно доказателство за съществуването на два ключови компонента на обитаемите планети – вода и скалиста повърхност – на едно и също планетно тяло извън Слънчевата система.

Макар и предишни изследвания да са установявали наличие на вода в друга звездна система, е ставало въпрос за газови гиганти, а не за скалисти планети като нашата. Изследването показва, че преди звездата GD 61 да изчерпи своето гориво, тя може да е била център на система с планети като Земята.

Според учените намерените от тях останки са били част от малка скалиста планета, поне 90 км в диаметър, която е обикаляла около GD 61. Най-вероятно водата е била под формата на лед под повърхността. Следите говорят, че тя е съставлявала 26% от от общата маса, което прави обекта много подобен на Церера – най-големия астероид във вътрешната част на Слънчевата система.

Преди около 200 милиона години GD 61 е започнала да „умира“, но част от нейната система е оцеляла. Малката скалиста планета е била изтласкана от своята обичайна орбита и се е доближила толкова много до звездата си, че е била разкъсана от гравитацията й. Учените предполагат, че нарушаването на орбитата й е било причинено от преминаването на много по-масивно тяло покрай звездата.

Планетното „гробище“ сега съдържа само прах и отломки, но говори много за историята на системата и за изобилието на вода в нея. 

„Резултатите ни демонстрират, че в тази екзопланетна система определено е имало потенциал за обитаеми планети“, казва водещият автор на публикацията Джей Фахрихи. (Източник: БТА, University of Warwick)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: