Откриха планета около звезда като Слънцето

Илюстрация на една от планетите около звезда в купа Месие 67. Автор: ESO/L. Calçada

Илюстрация на една от планетите около звезда в купа Месие 67. Автор: ESO/L. Calçada

Астрономи откриха три екзопланети в звезден куп, едната от които орбитира около звезда близначка на Слънцето.

Откритието е важно също, защото много малък брой от идентифицираните досега около 1000 екзопланети са в звездни купове.

Използвайки телескопа HARPS на Евпропейската южна обсерватория в Чили, астрономите извършили 6-годишно проучване. То обхванало 88 звезди в звездния куп Месие 67, който включва около 500 звезди и се намира на разстояние 2500 светлинни години от Земята в съзвездието Рак.

„Получените резултати показват, че съществуването на планети в отворени звездни купове вероятно е толкова често срещано, колкото и край изолирани звезди в космоса, но те не са лесни за откриване“, заяви съавторът на изследването Лука Паскини. Тези резултати бележат поврат в изследванията на космоса за далечни светове, правейки възможно систематичното им търсене в звездни купове.

Една от новооткритите три планети орбитира около звезда, чиито характеристики изключително много се доближават до тези на Слънцето. Втората планета също обикаля около подобна на Слънцето звезда, докато третата кръжи около червен гигант с по-голяма маса. 

Две от планетите са горещи юпитери – те са сравними по размер с Юпитер, но са много по-близо до слънцата си и съответно много по горещи. И трите свята са с прекалено висока температура на повърхността си, за да съществува вода в течна форма. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: