Откриха течна вода на Марс! Какво означава това за възможността за живот там

Линиите, които се образуват от стичането на вода, наситена със соли, могат да си видят на снимката на склона Гарни на Марс. Дължината на линиите достига стотици метри. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Линиите, които се образуват от стичането на вода, наситена със соли, могат да си видят на снимката на склона Гарни на Марс. Дължината на линиите достига стотици метри. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

На пресконференция вчера учени от НАСА обявиха, че са открили силни доказателства за наличието на течна вода на повърхността на днешен Марс. 

Заключението се базира на снимки, които показват сезонната поява на тъмни линии по стръмните стени на каньони и кратери на планетата. Линиите се наблюдават през летните месеци и според учените са резултат от стичането на много солена вода по повърхността. На ширина образуванията са от половин до 5 метра, но на дължина достигат стотици метри.

Видео, показващо сезонната поява на линиите. Видео: НАСА

Видео, показващо сезонната поява на линиите. Видео: НАСА

Снимките показват, че линиите са най-разпространени в екваториалните и умерените ширини на планетата. Според учените водата на Марс е течна дори и при изключително ниските температури на Марс благодарение на изключително високата си соленост. Въпреки това линиите се появяват при по-“топло“ време – когато температурата се покачи над -23 градуса по Целзий.

Учените все още не са наясно какъв е източникът на водата. Според една теория тя се кондензира от тънката атмосфера на планетата. Друга сочи като източник подземни ледници или резервоари.

Още едно композитно видео, показващо появата на линиите. Видео: НАСА

Още едно композитно видео, показващо появата на линиите. Видео: НАСА

При всеки случай наличието на течна вода на планетата значително увеличава шансовете за намирането на живот там.

„Течната вода е ключово изискване за живота на Земята“, казва основният виновник за откритието Луендра Оджа. „Наличието на течна вода на повърхността на днешен Марс сочи, че средата е по-обитаема, отколкото се смяташе досега“, добавя Оджа.

Ако е така защо НАСА не изпрати сонда, която директно да търси живот на Марс?

Основната причина не е толкова очевидна. Напълно възможно е да изпратим сонда, която да търси живот на Марс и тя да го открие, но той да е от Земята. Всички апарати на НАСА преминават изключително стриктна процедура по стерилизиране, целяща премахването на микроби-пътешественици, които могат да „замърсят“ космическото пространство. За целта се използват различни техники – химическо почистване, ултравиолетова светлина, сушене и т.н. Но дори и така сондата Кюриосити е изстреляна към Марс с 65 различни вида бактерии на борда си!

За да може който и да е апарат да изследва за живот Марс, той ще трябва да е супер-стерилизиран. Комитетът за Космически Изследвания (COSPAR) е означил редица зони на Червената планета като специални, защото са потенциално най-подходящи за местен живот. Съответно апаратите, които ги изследват ще трябва да отговарят на изключителни критерии за чистота, за да не ги замърсят със земни микроби.

За съжаление следващата голяма мисия на НАСА – робот, който ще бъде изстрелян през 2020 година – няма да може да се доближи до зоните с тъмните линии именно поради тази причина. Създаването на пригодена за търсене на живот сонда означава инвестиране на допълнителни милиони долари и технологично време за разработка, което може да се удължи с години заради нуждата от адекватно стерилизиране. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,