Откриха уникална звездна система с 5 слънца

Уникалната система от пет звезди (в средата) се намира на 250 светлинни години от нас. Снимка: Centre de données astronomiques de Strasbourg

Уникалната система от пет звезди (в средата) се намира на 250 светлинни години от нас. Снимка: Centre de données astronomiques de Strasbourg

Какво ли е да наблюдаваш пет изгрева и пет залеза на ден? В новооткрита система с не особено звучно име 1SWASP J093010.78+533859.5 може би живеят разумни същества, които се любуват на невероятния танци на своите пет светила ежедневно и дори го намират за нещо съвсем нормално.

За нас скучните земляни (с едно слънце) обаче това е нещо ново и уникално. Първоначално учените от Оупън Юнивърсити, които открили системата, сметнали, че в нея участват „само“ четири звезди. В последствие се оказало, че има и пети по-срамежлив участник в космическия танц.

Необичайната система от слънца се намира на 250 светлинни години от нас в съзвездието Голяма мечка. Четири от звездите в нея са групирани в две отделни двойки – бинарни системи. Тези двойки са разделечени на 21 милиарда километра една от друга и обикалят около общ гравитационен център заедно с петото самотно светило.

В нашата собствена система планетите и Слънцето също обикалят около общ център на гравитацията. Масата на планетите обаче е толкова малка в сравнение със слънчевата, че този център на практика се намира в самото Слънце. При по-равностойни „противници“ в една система обаче той е изнесен извън отделните участници.

В контактна бинарна система атмосферите на двете звезди се сливат

В контактна бинарна система атмосферите на двете звезди се сливат

Изключително интересно в новата система е, че едната двойка звезди е контактна бинарна система – това означава, че двете слънца са толкова близо едно до друго, че външните им обвивки се сливат (виж вдясно). В другата двойка звезди партньорите са намират на около 3 милиона километра един от друг. Петото слънце обикаля именно около тази по-разделечена двойка.

„Това е наистина екзотична звездна система“, казва д-р Маркус Лор от екипа учени. „На теория няма нещо, което да пречи да има планети около всяка от двойките звезди… В дадено време от деня може пейзажът им да се осветява от пет слънца с различна яркост“, добавя Лор.

Всичките пет звезди обикалят в една равнина, което според астрономите означава, че са се родили от общ диск от прах и газ преди милиони години… 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: