Вода на планета извън Слънчевата система

Горещ газов гигант около звезда като тау Боотес. Илюстрация: David Aguilar, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Горещ газов гигант около звезда като тау Боотес. Илюстрация: David Aguilar, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Използвайки нов метод, учени откриха вода в атмосферата на планета извън Слънчевата система. Изследователите смятат, че с новата техника ще могат по-точно да оценят колко планети с вода като Земята съществуват във Вселената.

Далечният свят тау Боотес Б, чиято атмосфера била изследвана в случая, е с масата на Юпитер и обикаля около жълто-бяло джудже. Планетата се намира на 51 светлинни години от Земята.

„Планети като тау Боотес Б, които тежат колкото Юпитер, но са много по-горещи, не съществуват в Слънчевата система“, заяви Чад Бендър от Щатския университет Пен.

„Откритието ни на вода в атмосферата на тау Боотес Б е важно, защото ни помага да разберем как тези екзотични горещи юпитеровци се формират и еволюират“, допълва Бендър.

Досега астрономите са открили водна пара само на шепа планети. Според Бендър и колегите му тези открития са направени на базата на техники с много ограничени възможности.

Една от тях работи само в случай, че планетата преминава – или казано иначе транзитира – пред своята звезда. Друга техника пък разчита на отдалечеността на планетата от своето слънце. Голяма част от далечните светове обаче не отговарят на тези критерии и учените от екипа на Бендър смятат, че разработеният от тях метод ще помогне за откриването им.

„Сега прилагаме нашата нова методика, разчитаща на инфрачервена светлина, към няколко други не-транзитиращи планети близо до Слънцето“, казва Бендър. „Тези планети са много по-близо до нас, от най-близките транзитиращи планети, но бяха пренебрегвани, защото изследването на атмосферите им с предишните техники беше трудно или невъзможно“, допълва той.

Според учените, в комбинация с мощни телескопи като Космическия телескоп Джеймс Уеб и Тридесет метровия телескоп, новата техника ще разшири кръга от планети с вода, които ще могат да бъдат открити. (Източник: Penn State)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: