Откриха вода в атмосферите на пет далечни планети

Илюстрация на една от планетите, в атмосферата на която е открита вода. Илюстрация: NASA Goddard Space Flight Center

Илюстрация на една от планетите, в атмосферата на която е открита вода. Илюстрация: NASA Goddard Space Flight Center

Астрономи оповестиха, че с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ са открили следи от вода в атмосферите на 5 екзопланети.

Макар вероятното съществуване на вода в атмосферите на планети извън Слънчевата система да е било демонстрирано и преди, новото изследване за пръв път сравнява резултатите за по-голям брой далечни светове.

„Уверени сме в много голяма степен, че наблюдаваме следи от вода при това множество от планети“, заяви планетологът Ейви Мандел от центъра за космически полети „Годард“ на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. „Изследването открива нови пътища за сравняване на количеството вода в атмосферите на различни видове екзопланети – например горещи или студени“, допълва Мандел.

Петте наблюдавани екзопланети са от типа горещи Юпитери – масивни планети, които орбитират близо до звездите си. 

„Всъщност детектирането на атмосферата на екзопланета е изключително трудно“, заяви Дрейк Деминг от университета на Мериленд. „Но ние успяхме да извлечем ясен сигнал, че става въпрос за вода.“

Сигналите при всички планети обаче били по-слаби от очакваното и учените предполагат, че причина за това е слой от прах и газ, който ги обгръща. Той блокира част от излъчваната в космоса информация по същия начин, по който мъглата кара цветовете на една снимка да изглеждат приглушени.

Петте екзопланети – WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b и XO-1b – са газови гиганти около сравнително близки до нашата Слънчева система звезди. Силата на сигналите за наличие на вода била различна при всяка от тях – при HD209458b те били най-ясно изразени. (Източник: БТА, NASA, ESA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: