Откритие: Слънчевата система има опашка като комета

Апаратът АЙБЕКС успя да открие и изследва хелиоопашката за първи път в историята. Изображение: NASA/Goddard Space Flight Center

Апаратът АЙБЕКС успя да открие и изследва хелиоопашката за първи път в историята. Изображение: NASA/Goddard Space Flight Center

Слънчевата система, също както и кометите, има опашка. До този извод стигнаха американски учени, които отговарят за мисията на автоматичния апарат АЙБЕКС („Изследовател на границите на междузвездното пространство“), изведен на околоземна орбита от НАСА през 2008 година.

От агенцията информират, че в резултат на комплексен анализ на данни, предадени от АЙБЕКС през първите три години от работата му, специалисти в САЩ са стигнали до извода, че Слънчевата система има опашка, която се състои от два потока – бързо движещи се заредени частици, излизащи от нашата звезда отгоре и отдолу, а също от още два потока бавно движещи се частици от двете страни.

По формата си всичките тези потоци напомнят на четирилистна детелина, а цялата структура е извита под въздействието на магнитните полета извън хелиосферата. И докато с помощта на телескопи е наблюдавано наличието на въпросния феномен около други звезди, откриването му при нашето светило бе изключително трудна задача.

Пионер 10 е бил насочен към въпросната зона от космоса след като пресякъл орбитата на Нептун през 1983г., но през 2003г. апаратът губи мощност преди да достигне до своята цел. АЙБЕКС обаче е способен да картографира хелиоопашката чрез измерване на неутралните частици, създадени при сблъсъци по границите на хелиосферата.

С помощта на монтираните на космическия апарат инструменти специалистите на НАСА се надяват да добият представа за цялата структура на хелиосферата, а също да установят къде именно преминава границата на ударната вълна, която предизвиква забавянето на слънчевия вятър. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!