Оценяват размера на Вселената по-точно от всякога

Художествена концепция за затъмняваща се двойна система. Този рядък клас звездни системи са използвали учените за да определят разстоянието до Големия Магеланов облак. Изображение: ESO

Художествена концепция за затъмняваща се двойна система. Този рядък клас звездни системи са използвали учените за да определят разстоянието до Големия Магеланов облак. Изображение: ESO

Астрономически наблюдения на учени, работещи с телескопа в Обсерватория Ла Сила в Чили, позволяват да се направи най-точната оценка за размера на Вселената правена някога.

Стандартната техника, с която астрономите измерват видимия Космос, се базира на първоначална оценка за дистанцията до близки астрономически обекти – определен тип звезди. Те служат като стандартни свещи - характеристиките им позволяват да се пресметне разстоянието до куповете и галактиките, в които се намират.

Но всички пресмятания биха били напразни, ако тази първоначална естимация за отстоянието на самите свещи е погрешна. След почти десетилетие внимателни наблюдения международния екип от астрономи успя да измери дистанцията до галактиката-съсед на Млечния път – Големия Магеланов облак. Специфичен тип звезди именно в нея се използват като стандартни свещи за оценка на размера на Вселената в по-голям мащаб.

Благодарение на рядък тип двойни звезди стана възможно да се изведе много по-точна стойност за разстоянието до галактиката – 163 000 светлинни години. 

„Много съм развълнуван, защото астрономите се опитват да измерят с точност разстоянието до Големия Магеланов облак от стотици години, а това се оказа изключително трудно“, казва Волфганг Гийрен, един от ръководителите на екипа направил проучването. „Успяхме да разрешим проблема, доказвайки резултат с максимална грешка от 2%“, допълва той.

Новото изследване ще позволи да се уточни дистанцията до голям брой променливи звезди служещи като стандартни свещи, наречени Цефеиди. Те се използват за измерване на разстоянието до по-далечни галактики и за определяне на скоростта, с която се разширява Вселената. Това от своя страна дава основа за изследването на дълбокия космос и най-далечните галактики достъпни за съвременните телескопи. (Източник: European Southern Observatory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,