Последни данни от Кюриосити: на Марс е имало условия за живот

В миналото на Марс е имало условия, подходящи за съществуването на микроорганизми, смятат учените от NASA. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

В миналото на Марс е имало условия, подходящи за съществуването на микроорганизми, смятат учените от NASA. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Анализ на пробата от скала, взета от роувъра на НАСА Кюриосити показа че, в миналото на Марс е имало условия, подходящи за съществуването на микроорганизми.

Учените идентифицираха сяра, азот, водород, кислород, фосфор и въглерод – някои от основните химически съставки на живота – в прах, добит миналия месец от Кюриосити от седиментна скала близо до древно речно корито в кратера Гейл.

„Основен въпрос за тази мисия е дали Марс е можела да поддържа обитаема среда”, обяснява Маикъл Майър, главен научен експерт на Изследователската програма на НАСА. „Въз основа на това, което знаем сега, отговорът е да”

Данните от анализът на пробата, проведен с инструментите на роувъра, показват, че зоната Йелоунайф Бей, която изследва в момента, е в единия край на древна речна система или на периодично влажен езерен басейн. Средата на това място е можела да предостави химическа енергия и други благоприятни за микроби условия. За разлика от други зони на Марс, тази изследвана от Кюриосити не е била сурова – окисляваща, киселинна или крайно солена.

„Най-малко 20 процента от съдържанието на пробата са минерали от глинест характер”, каза Дейвид Блейк, главен изследовател, занимаващ се с единия от инструментите (CheMin), използвани от Кюриосити. Тези минерали са продукт на реакцията между сравнително сладка вода и вулканични минерали като оливин, които също присъстват в пробата. Наличието на калциев сулфат пък дава индикации, че почвата е неутрална или леко алкална.

Учените бяха изненадани да открият смесица от окислени, по-малко окислени и дори не-окислени химикали, които биха могли да предоставят енергичен градиент от типа, използван от много земни микроби за набавяне на енергия.

„Диапазонът от химически компоненти, които идентифицирахме, е впечатляващ, и дава индикации за двойки като сулфати и сулфити, които биха могли да са химически източник на енергия за микроорганизми” обяснява Пол Махафи, друг главен изследовател в НАСА (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!