Потенциалната „комета на века“ не увеличава яркостта си

Кометата ISON снимана като част от мисията Deep Impact. Снимка: NASA/JPL-Caltech/UMD (Tony Farnham)

Кометата ISON снимана като част от мисията Deep Impact. Снимка: NASA/JPL-Caltech/UMD (Tony Farnham)

ISON – обявената за „кометата на века“ – не показва признаци да повишава яркостта си. Тя продължава пътя си към Слънцето, покрай което ще премине само на 1,2 милиона километра в най-близката точка от траекторията си. 

Ефектността на преминаването на кометата зависи главно от това дали ще може да оцелее максималното си доближаване до звездата на 28 ноември тази година. Тогава тя ще премине през короната на Слънцето, чиято температура надвишава 555 000 градуса Целзий.

Комета, която става много по-ярка с приближаването си, има повече шансове да оцелее в сравнение с такава, чиято яркост нараства много бавно или не се променя въобще.

Във втория случай летливия материал, който се изпарява от ядрото й и я прави необичайно ярка, се изчерпва, докато тя е още много далече. От такава комета остава само малка солидно тяло, което не свети силно и дори може да се разпадне при доближаването си до Слънцето. Този песимистичен сценарий вече изглежда възможен за кометата ISON.

Откакто бе открита през септември 2012 г. нейната яркост се е увеличила съвсем малко. Тя се вижда само на много тъмно и чисто небе с телескопи с голяма апертура от около 76 см.

„Кометата ISON, за която много се говори, не еволюира по начина, по който очаквахме“, каза уважаваният аматьор астроном Джон Бортъл, който е наблюдавал стотици комети в течение на пет десетилетия. „Вместо яркостта й да се увеличава бавно, но постоянно, тя се задържа около 16-а величина вече два месеца… Дали ще стане една от великите комети през есента или сериозно разочарование е големият въпрос сега“, добавя той.

Кометата все още е много далече от Земята – на 621 милиона километра, както и от Слънцето – на 648 милиона километра. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: