Повреда на телескопа Кеплер вещае край на мисията му

Художествена концепция за телескопа "Кеплер". Изображение: NASA/Ames/JPL-Caltech

Художествена концепция за телескопа "Кеплер". Изображение: NASA/Ames/JPL-Caltech

Позициониращата система на телескопа „Кеплер“ на NASA се повреди и това може да сложи край на мисията му да търси потенциално обитаеми планети около други звезди. Втори жироскоп на „Кеплер“ спря да функционира и макар той да има четири, за ориентирането му са необходими поне три.

„Все още не бих отписал напълно Кеплер“, заяви Джон Грюнсфелд от NASA.

„Кеплер“ е на орбита около Слънцето на около 64 милиона километра от Земята. Дистанцията е прекалено голяма, за да бъде изпратена пилотирана мисия за поправянето му, както беше направено с телескопа „Хъбъл“.

Освен че се опитват да върнат към живот повредения жироскоп, инженерите и учените на NASA търсят алтернативни начини за справяне със ситуацията. Те обмислят също така дали „Кеплер“ може да бъде използван за други видове астрономически наблюдения.

Основната мисия на „Кеплер“ е да търси планети извън Слънчевата система, които наподобяват по размер Земята и са на подходящото разстояние от звездата си, така че на тях да има течна вода. Водата е изключително важна за живота на Земята и се смята, че наличието й на други планети значително увеличава шансовете за съществуването на живот на тях.

Телескопът беше изстрелян през 2009 г. Досега той е открил 132 екзопланети и 2700 потенциални, които още не са потвърдени. Макар и „Кеплер“ сега да не събира данни, учените разполагат с огромни архиви от необработена информация.

Първоначално мисията с бюджет 600 милиона долара трябваше да приключи миналата година, но NASA реши да продължи работата на „Кеплер“ до 2016г.

Миналия месец учени работещи с телескопа обявиха, че са намерили двойка планети, които изглеждат подходящи за наличието на живот. Всички останали, открити до момента, не отговарят на нужните критерии.

Търсенето на екзпопланети наподобяващи Земята е възможно и с наземни телескопи, но „Кеплер“ разполага с изключително съвършена техника и е първият космически инструмент посветен на целта. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!