Първа историческа крачка на човечеството в междузвездното пространство!

Вояджър 1 е първият сътворен от хората обект, който навлиза в междузвездното пространство

Вояджър 1 е първият сътворен от хората обект, който навлиза в междузвездното пространство

Космическата сонда „Вояджър 1″ вече официално е първият сътворен от хората обект, пресякъл границата с междузвездното пространство. Това показа нов анализ на данните от космическия апарат, публикуван в списание „Сайънс“.

„Сега, когато вече разполагаме с нова информация от ключово значение, смятаме, че това е исторически скок в междузвездното пространство за човечеството“, заяви Ед Стоун, учен от мисията Вояджър в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. „Екипът на Вояджър имаше нужда от време, за да анализира наблюденията и да ги обясни. Но сега можем да отговорим на въпроса, който всички си задавахме – ‘Там ли сме вече?’ – с ‘Да, там сме’“, допълва Стоун.

Новите анализи на плътността на плазмата около сондата се припокриват с очакванията за условията в междузвездното пространство. Според астрофизиците сондата „Вояджър“, която в момента се намира на над 19 милиарда километра от Слънцето, е напуснала хелиопаузата – граничната зона на Слънчевата система – през август 2012 г.

За да изследват плазмата в региона, в който се намира сондата, учените се възползвали от щастлива случайност. През март 2012 г. имало голямо изхвърляне на маса от повърхността на Слънцето. Когато 13 месеца по-късно това изригване на нашата звезда достигнало „Вояджър“, плазмата около апарата започнала да вибрира като струна. На 9 април 2013 г. инструмент на сондата регистрирал тези вибрации. Честотата им позволила на учените да определят плътността на плазмата в този регион от космоса.

Одисеята на „Вояджър 1″ започва през 1977 г., когато сондата заедно с близнака си „Вояджър 2″ се отправя към газовите гиганти Юпитер и Сатурн. Апаратите изпращат серия зашеметяващи снимки на голямото червено петно на Юпитер и красивите пръстени на Сатурн. След това „Вояджър 2″ продължава пътешествието си към Уран и Нептун, а „Вояджър 1″ използва гравитацията на Сатурн, за да се оттласне към границата на Слънчевата система. Сега той се движи със скорост около 61 000 км/ч спрямо Слънцето. Очаква се „Вояджър 2″ да настигне близнака си след около 3 години.

С постепенното изчерпване на ядреното гориво, учените ще започнат да изключат инструменти на „Вояджър 1″ към 2020 г. Пълното изтощаване на сондата се очаква да стане около 2025 г.

Апаратите-близнаци „Вояджър“ са с размерите на малка кола и са оборудвана с уреди за измерване на магнитните полета, космическите лъчи и слънчевия вятър. Освен тях сондите носят на борда си и златни плочи с послание от човечеството. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!