Първа планета в обитаема зона около звезда като Слънцето

Визията на художник за Kepler-22b. Изображение: NASA/Ames/JPL-Caltech

Визията на художник за Kepler-22b. Изображение: NASA/Ames/JPL-Caltech

За пръв път астрономите откриват планета, която е точно по средата на обитаемата зона – зоната около слънцето й, където температурите са подходящи за живот. Според главния изследовател на телескопа Кеплер, Уилям Боруки, ако планетата има твърда обвивка, би имала и приятната температура от 21оС.  Засега за планетата, наречена Кеплер-22b не се знае нищо.  Тя е голяма колкото около две и полoвина планети с размера на Земята, но масата й и, съответно, състава й, още не са установени. 

„Има добър шанс да е скалиста”,  казва Боруки, но прибавя, че планетата най-вероятно би съдържала и огромни количества компресиран лед.  Дори може да има глобален океан.

Кеплер-22b е на 600 светлинни години от земята.  Засечена е когато минавала пред своята звeзда, блокирайки малко количество от светлината й.  Боруки я нарича Коледната планета, защото я счита за голям подарък.  Планетата не само е по средата на обитаемата зона, но и обикаля планета, която прилича на Слънцето.  Планети, откривани досега в обитаемите зони са били около червени джуджета или в края на обитаема зона, където температурите не са толкова добри. 

На прес-конференцията в началото на Първата Научна Конференция Кеплер в НАСА Амес, бяха обявени и 1,094 планети – кандидати, открити от Кеплер от февруари, 2011 г. насам.  Така идентифицираните планетите, които биха могли да поддържат живот, стават 2,326.  Засега само 29 от тях (включително Кеплер-22b) са потвърдени като истински планети. 48 от тях са в орбита в обитаемата зона на звездите си.  Повечето са значително по-големи от Земята, но 10 са близки по размер на нашата планета.

Идентифицираните от Кеплер кандидат-планети са основен приоритет за SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – търсене на извънземен разум).

До сега, въпросът за извънземен живот остава отворен. „Не знаем дали Земята и животът, който ни е познат, е рядко или често срещано явление”, казва Джил Тартър от института SETI.  Но ако учените открият второ място във Вселената, където някога се е зародил живот, би се потвърдило, че животът трябва да е широко-срещано явление.  Както Джил Тартър казва: „В тази сфера, цифрата две е важна.  Броим едно, две, безкрайност”.

Източник: НАСА

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!