Първа планетна система около двойна звезда

Визията на художник за системата Кеплер-47. Изображение: NASA/JPL-Caltech/T.Pyle

Визията на художник за системата Кеплер-47. Изображение: NASA/JPL-Caltech/T.Pyle

Американски астрономи откриха с телескопа „Кеплер“ две планети, движещи се около двойка звезди, съобищ Би Би Си. Откритието показва, че в такива системи могат не само да се образуват, до и да оцелеят планети, въпреки хаотичната среда. Досега се е смятало, че гравитационните смущения, генерирани от звездни двойки, са твърде сурови за орбитиращи палнети.

Звездите в двойката са с ниска маса. Системата, наречена Кеплер-47, е на около 5000 слетлинни години от нас в съзвездието Лебед. Звездите се въртят една около друга на всеки 5,7 дни. Едната прилича на Слънчето, а другата е три пъти по-малка и 175 пъти по-бледа.

Около двете звезди обикалят две планети. Вътрешната е около три пъти по-голяма от Земята, а външната е малко по-голяма от Уран. Вътрешната планета, наречена Кеплер-47-b, прави една пълна обиколка около звездите за 49 дни, а външната Кеплер-47-с – за 303 дни.

Орбитата на втората планета я поставя в т.нар. обитаема зона, където не е нито прекалено студено, нито твърде горещо и може да съществува вода в течно агрегатно състояние на повърхността. Външната планета вероятно е газов гигант и не е подходяща за живот. Системата обаче е доказателство, че съществуват планети в обитаеми зони около две звезди.

Известни са няколко други планети, обикалящи около две звезди, но това е първата открита планетна система. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!