Разкрития за произхода на живота на Земята от дълбокия космос

Газовият гигант Сатурн и неговия спътник Титан. Снимка: NASA/JPL-Caltech/SSI

Газовият гигант Сатурн и неговия спътник Титан. Снимка: NASA/JPL-Caltech/SSI

Сатурновата луна Титан е отдалечена на около 1,4 милиарда километра от нас, но може да хвърли светлина върху това как е еволюирал животът на Земята преди 3,5 милиарда години, смятат учени.

Проф. Джонатан Лунин от университета на Корнел е един от близо 260-те души, участващи в мисията „Касини-Хюйгенс“ за изучаване на планетата Сатурн и спътниците й. Според него Титан предоставя уникална възможност за изследване на процесите зад възникването на живота.

„Смятаме, че простите органични химикали, които са били налични в ранните стадии от развитието на нашата планета, под въздействие на слънчевата светлина и други енергийни източници са участвали в реакции, водещи до все по-сложни и по-сложни химикали. В даден момент те са преминали праг, при който са развили способността да се възпроизвеждат. Можем ли да тестваме тази теория в лаборатория? Тези процеси продължават на Титан от милиарди години. Не разполагаме с един милиард години в лабораторни условия. Не разполагаме дори и с хиляда“, казва проф. Лунин.

Ученият е на мнение, че само два обекта в Слънчевата система имат необходимото количество органични вещества на повърхността си, за да ни разкажа повече за тези тайнствени процеси – Титан и Земята. И докато органичните вещества на нашата планета преминават през нови и нови цикли на преработка в живите организми, тези на сатурновата луна Титан – като например депозити от метан и други въглеводороди – са първични и никога не са били в контакт с живот.

Титан също така е единствената луна в Слънчевата система, която има атмосфера. Подобно на земната тя е съставена основно от азот, а метанът е на второ място по концентрация. Под въздействие на слънчевата светлина в горните слоеве на атмосферата на Титан, химикалите взаимодействат и формират познати органични съединения като етан, ацетилен, водороден цианид и др.

„Разполагаме с много добър опис на наличните съединения в атмосферата [на Титан]. Едва наскоро започнахме да разбираме какво се случва с тях на повърхността“, казва още проф. Лунин. Той смята, че Марс в момента е в центъра на вниманието, но на червената планета до сега са откривани само прости органични съединения. (Източник: БТА, American Chemical Society)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: