Скала мистериозно се появи на повърхността на Марс

Снимката вдясно показва мистериозно появилия се камък, а тази вляво е на същото място 13 дни по-рано. Изображение: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Снимката вдясно показва мистериозно появилия се камък, а тази вляво е на същото място 13 дни по-рано. Изображение: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Роувърът на НАСА „Опортюнити“ документира мистериозната поява на камък с формата на донът на повърхността на Червената планета. Естествено това доведе до изключително брожение сред уфолозите (макар от гледна точка на конспиративните теории да е трудно да се каже защо НАСА не се опитва да прикрие находката).

Снимките, разпространени от космическата агенция, показват въпросния участък от повърхността, сниман на две различни дати. На първото изображение, направено на 26 декември миналата година, малката скала липсва. Тринадесет дни по-късно „Опортюнити“ отново заснема същия участък и прави любопитното откритие.

В промеждутъка между двете фотосесии на локацията, роботът прави малка обиколка в зоната и учените смятат, че е възможно да е бутнал камъка при придвижването си. Според друга теория обекта е бил изхвърлен при сблъсък на тяло с повърхността на Марс.

Малката скала с форма и размер на донът е почти цялата бяла на цвят, като само малка част от нея е тъмно червена. Анализът на състава й показал, че „не е като нищо видяно до този момент [на Марс]„, както споделя Стивън Скуайърс от НАСА на пресконференция. Камъкът бил с изключително високо съдържание на сяра и магнезий и два пъти повече манган от всичко изследвано на Червената планета до този момент. (Източник: NASA JPL)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: