Слънчево избухване предизвиква умерена магнитна буря (ВИДЕО)

Снимката от SDO показва много дълго влакно, което се извива в голяма арка над слънчевата повърхност. Кликни за по-голяма версия. Снимка: NASA/SDO

Снимката от SDO показва много дълго влакно, което се извива в голяма арка над слънчевата повърхност. Кликни за по-голяма версия. Снимка: NASA/SDO

Обсерватория за наблюдение на слънчевата динамика (SDO) на НАСА засне огромен „камшик“ с дължина половин милион мили, чиято радиация ще достигне Земята и ще предизвика „умерена геомагнитна буря“, съобщи в. „Дейли мейл“.

Невероятното явление дава нова информация за слънчевите изригвания и как те се отразяват върху електрозахранването на планетата ни.

В центъра на снимката, разпространена от НАСА, слънчево влакно се издига на половин милион мили (1 миля – 1,6 километра) в дълга дъга над повърхността на звездата ни. Влакното е свързано с нея във фотосферата, като продължава във външната атмосфера на Слънцето, наречена корона. Влакната са по-хладни облаци от слънчев материал, които се свързват с повърхността с нестабилни магнитни сили. Снимките са направени от 6 до 8 август.

Анализът показа, че изригването е толкова голямо, че ще достигне до Земята. Радиацията ще предизвика слаба до умерена геомагнитна буря и Северно сияние над част от Северна Америка.

НАСА обясни, че снимката е класически пример на протуберанс, наричан влакно, когато се гледа на фона на слънчевия диск. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: , ,