Сондата Philae – първият човешки апарат, кацнал на комета – се събуди!

Кометата 67P, снимана от космическия апарат Rosetta на 5 юни. В момента небесната гостенка се намира на 205 милиона километра от Слънцето. Снимка: ESA

Кометата 67P, снимана от космическия апарат Rosetta на 5 юни. В момента небесната гостенка се намира на 205 милиона километра от Слънцето. Снимка: ESA

Невероятно, но роботът Philae, който смело направи първото кацане върху комета от името на цялото човечество, изненадващо „възкръсна“ и се свърза със Земята.

Преди 7 месеца Philae кацна по не особено грациозен начин, след като не успя да се захване върху повърхността на кометата 67P със своите специални харпуни. Тай като гравитацията на кометата е много слаба, сондата отскочи и се озова в сянката на скала на километър от първоначално предвиденото за кацане място. Philae се захранва от слънчеви панели и несполучливия отскок в сянка означаваше, че батериите ще поддържат апарата жив само 60 часа.

Кометата 67P, снимана от Rosetta на 28 април от дистанция 151 км. Снимка: ESA

Кометата 67P, снимана от Rosetta на 28 април от дистанция 151 км. Снимка: ESA

След като Philae замлъкна учените сe надяваха, че ще успее да се събуди с приближаването на кометата към Слънцето. Въпреки всичко след 7 месеца тишина шансовете за повторен контакт изглеждаха минимални. Именно поради това учените от Европейската космическа агенция бяха изключително радостни да обявят, че Philaе се е свързала със Земята. Това беше отразено и на официалната Twitter страница на сондата със съобщението „Привет, Земя! Някой чува ли ме там?“

Philae е осъществила контакт на 13 юни и изпратената от нея информация сочи, че се намира в чудесна форма. 

„Philae е добре – работната й температура е -35ºC и разполага с 24 вата енергия“, заяви ръководителят на проекта Щефан Уламек. „Сондата е готова за работа“, допълни той. 

За 85 секунди Philae „разговаряла“ с наземния екип, посредством апаратът Rosetta, който се намира в орбита около кометата. От комуникацията става ясно, че сондата се е събудила още преди това, но не е успяла да осъществи контакт. В паметта й обаче има 8000 пакета данни, от които учените ще научат какво се е случило с нея през изминалите дни. 

Целта на сондата Philae е да анализира ледено-скалния състав на повърхността на кометата 67P. Така учените се надяват да разберат каква е ролята на кометите за възникването на живота на Земята и до каква степен водата на планетата ни е доставена от красивите небесни гостенки.

Philae беше спусната върху 67P от космическия апарат Rosetta, който се добра до кометата след като пропътува 6,4 милиарда километра в невероятно космическо преследване, продължило повече от 10 години.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: