Телескопът „Хъбъл“ засне невероятно красива „фабрика за звезди“

Астрономи, работещи с „Хъбъл“, направиха невероятно красива снимка на далечна „фабрика за звезди“, по случай 24-тата годишнина от работата на космическия телескоп на орбита.

Красивата снимка на мъглявината "Маймунска глава", направена от "Хъбъл". Изображение: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Красивата снимка на мъглявината "Маймунска глава", направена от "Хъбъл". Изображение: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Изображението показва мъглявината „Маймунска глава“, която се намира на 6400 светлинни години от нас в съзвездието Орион. Тя е зона на яростно образуване на нови звезди и е изпълнена с всички „съставки“, необходими за целта – главно водород и прах. Под силата на собствената си гравитацията веществото се свива и образува нови слънца. Със светенето си те загряват газа и праха около себе си и го карат да излъчва светлина, видима на снимката от „Хъбъл“.

Според учените формирането на звезди в „Маймунска глава“ не е особено ефикасно, защото по-голямата част от материала се разпръсква в околното пространство. Този процес се подсилва и от присъствието на някои горещи и нови слънца, които яростно избутват газа с излъчването си.

„Масивни и наскоро формирали се звезди, близо до центъра на мъглявината, изблъскват праха в нея“, заявиха астрономи от екипа на „Хъбъл“.

Светлината на ярките слънца „извайва“ праха в „Маймунска глава“ и го превръща в красиви стълбове. Частиците на веществото се загряват от излъчването и сами започват да светят с инфрачервена светлина.

Изображението от космическия телескоп е комбинация от няколко снимки, направени с различни филтри. Сега „Хъбъл“ е известен с безупречната си работа, но началото на мисията му беше белязано от сериозни перипетии. След изстрелването на телескопа през 1990 г. се оказа, че основното му огледало е извито по грешен начин и бяха необходими 5 мисии на космическата совалка, за да се разреши проблема.

Астрономите се надяват, че „Хъбъл“ ще работи поне до 2020 г., след което работата му ще поеме неговият наследник – телескопът „Джеймс Уеб“. (Източник: ESA/Hubble Information Centre, space.com)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!