Титан може да изглежда по-млад заради ерозията

Учените от НАСА смятат, че е възможно дюни от екзотичен въглеводороден пясък да запълват кратерите на Титан и поради това спътника на Сатурн да изглежда по-млад

Учените от НАСА смятат, че е възможно дюни от екзотичен въглеводороден пясък да запълват кратерите на Титан и поради това спътника на Сатурн да изглежда по-млад

Повърхността на най голямата луна на Сатурн Титан може би изглежда по-млада заради ерозията на кратерите, съобщи ЮПИ.

Анализа на наблюденията с космическия апарат „Касини“ е навел учените на мисълта, че кратерите на Титан бавно се запълват с дюни от екзотичен въглеводороден пясък.

„Повечето от спътниците на Сатурн имат хиляди кратери по повърхността си. Досега сме наблюдавали 50 процента от повърхността на Титан с висока резолюция и сме открили само около 60 кратера – каза Катрин Нейш от космическия център „Годард“ на НАСА. – Обикновено изчисляваме възрастта на повърхността, като броим кратерите – по-големият им брой означава по-голяма възраст. Ако процеси като речна ерозия или движение на  пясъчни дюни обаче ги запълват, е възможно повърхността да е много по-стара, отколкото изглежда“.

Атмосферата на Титан е съставена предимно от азот със следи от метан и по-сложни молекули, в чийто състав влизат въглерод и азот. Източника на метан на спътника на Сатурн си остава загадка, а такъв би следвало да има, защото молекулите на метана се разграждат за сравнително кратко време под въздействието на слънчевите лъчи.

В горната част на атмосферата фрагменти от молекулите метан се свързват в по-сложни въглеводороди, образувайки по този начин плътния оранжев „смог“, който забулва повърхността на Титан. Някой от по-големите частици се „изваляват“ на повърхността, където изглежда се свързват и образуват въглеводородния пясък запълващ кратерите.

Астрономите са сравнили кратери на Титан с кратери на юпитеровата луна Ганимед. Тя, макар и да прилича на Титан, няма атмосфера и затова няма нито вятър, нито дъжд, които да ерозират повърхността й.

„Установихме, че кратерите на Титан са много по-плитки, отколкото кратерите на Ганимед с подобни размери. Това показва, че някакъв процес на Титан запълва кратерите“ – каза Нейш. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: