Три планети, върху които може да има живот, обикалят около близка звезда

Художествена концепция за изглед от планетата Глизе 667Cd към слънцето, около което обикаля. Изображение: ESO / M. Kornmesser

Художествена концепция за изглед от планетата Глизе 667Cd към слънцето, около което обикаля. Изображение: ESO / M. Kornmesser

Астрономи от Европейската южна обсерватория откриха три суперземи, обикалящи около близка звезда на разстояние, на което условията са подходящи за съществуването на живот.

Триото е част от по-голяма група от до 7 планети орбитиращи Глизе 667C – звезда от тройна система, намираща се на 22 светлинни години от Земята в съзвездието Скорпион.

Планетите обикалят Глизе 667C в зона, в която температурата е подходяща за съществуването на течна вода на повърхността им, вместо да бъде елиминирана от звездната радиация или да бъде заключена постоянно под формата лед.

„Вълнуващо е, че открихме близка звезда с толкова много планети в обитаемата зона“, казва астрономът Рори Барнс, който е част от научния екип, направил проучването.

Все още не е известно дали планетите са скалисти по подобие на Земята или са газови светове, което би намалило значително шансовете за съществуване на живот на тях.

„Тези планети са добри кандидати за това да имат твърда повърхност и може би дори атмосфера като Земята, а не като на Юпитер“, казва Барнс.

Новооткритите планети са обърнати към звездата си винаги с една и съща страна. Затова и денят на планетите там продължава цяла местна година.

„За радост знаем, че и при тези условия е възможно да съществува живот“, казва Барнс. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: