Учени са „засекли“ за пръв път вълни в море на друг свят

Титан на преден план и другата луна на Сатурн Тетис зад нея. Снимка: NASA/JPL/Space Science Institute

Титан на преден план и другата луна на Сатурн Тетис зад нея. Снимка: NASA/JPL/Space Science Institute

Учени смятат, че за пръв път в историята са засекли вълни в течност на повърхността на друг свят.

Следите от вълнение били наблюдавани в море на повърхността на луната на Сатурн Титан. Особеното в случая обаче е, че моретата и езерата на Титан не са от вода, а от въглеводороди, като метан и етан. Тези вещества се държат в течно състояние, тъй като средната температура на повърхността на луната е -180 градуса по Целзий.

Титан е свят, който наподобява Земята така, както би изглеждала в криво огледало. На луната има атмосфера и цикъл на сезоните, а вятър и дъжд спомагат за образуването на реки, езера, брегове и канали.

Но много от тези особености са като криво отражение на познатите ни от Земята образи – планините и полетата от дюни са направени от лед, вместо от скали и пясък. Течните въглеводороди пък изпълняват функцията, която има водата на нашата планета.

В голямата си част езерата и моретата на Титан са съсредоточени в северния полярен район. Според оценките само едно от тях – Лигея Маре – съдържа 9000 кубически километра течен метан – около 40 пъти залежите на газ и петрол на Земята

По време на прелитане над луната през 2012 г. сондата „Касини“ заснела отражение на слънцето от езерата на повърхността.

Д-р Джейсън Барнс от Университета на Айдахо в Москау, САЩ, използвал математически модел, за да изследва наблюдаваните на снимката от „Касини“ особености.

„Смятаме, че открихме първите вълни извън Земята“, казва д-р Барнс.

Според изчисленията, за да може да се образуват тези вълни, на повърхността трябва да духа вятър със скорост 0,75 метра в секунда. Височината им вероятно е само 2 сантиметра.

„Все още не правете резервация за сърф-ваканция на Титан“, шегува се Барнс. Според него все пак не е изключено за наблюдаваните особености в отражението да има и друга причина. (Източник: Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: