Уловиха свръх-бързи частици с мистериозен произход

Част от инсталацията IceCube. Снимка: Felipe Pedreros, IceCube/NSF

Част от инсталацията IceCube. Снимка: Felipe Pedreros, IceCube/NSF

Астрофизици, използващи телескопа IceCube, вграден в антарктическия лед, успяха да регистрират мистериозни частици – т.нар. космическо неутрино. 

Това са почти безмасови частици, които „валят“ върху повърхността на Земята със скоростта на светлината и водят началото си от неизвестни на учените явления в дълбокия космос.

„Ерата на астрономията, занимаваща се с неутрино, започна“, заяви проф. Грегъри Съливан от екипа работещ с IceCubе. „Източникът на частиците неутрино и въпросът какво може да ускорява тези частици е една мистерия на повече от 100 години. Сега имаме инструмент, който може да регистрира неутрино с астрофизичен произход“, допълва Съливан.

Частиците неутрино са изключително трудни за детектиране, защото нямат електрически заряд. Това е причината те почти да не взаимодействат с материята. Милиарди от тези частици преминават през телата ни незабележимо всяка секунда, като почти всички се зараждат в резултат от процеси на Слънцето или в земната атмосфера. 

Благодарение на IceCube учените са регистрирали 28 частици неутрино с произход извън пределите на Слънчевата система. Телескопът e истинско чудо на инженерната мисъл – състои се от 5160 дигитални оптически детектора, окачени на 86 метални въжета дълбоко в антарктическия лед в куб с обем 1 кубичен километър.

Детекторите са способни да улавят малките проблясъци синя светлина, които се получават при редките взаимодействия на частиците неутрино с леда. Компютри обработват информацията и предават данни за по-интересните събития на учените чрез сателит.

Източникът и причината за съществуването на неутрино от дълбокия космос са неизвестни, въпреки че учените смятат черните дупки, активните галактични ядра и избухванията на гама лъчи за потенциални кандидати. В бъдеще изследователите работещи с IceCube се надяват да определят източника на мистериозните частици. (Източник: University of Maryland)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!