В Млечния път има 100 милиарда подобни на Земята планети, смятат учени

Художествена концепция за нашата галактика Млечен път погледната отвън. Според учените в нея има 100 милиарда подобни на Земята планети. Изображение: NASA/JPL

Художествена концепция за нашата галактика Млечен път погледната отвън. Според учените в нея има 100 милиарда подобни на Земята планети. Изображение: NASA/JPL

Учени от университета на Оукланд предложиха нов метод, с чиято помощ те смятат, че ще открият около 100 милиарда подобни на Земята планети в Млечния път.

Космическият телескоп Кеплер детектира наличието на екзопланетите по това, че блокират част от светлината излъчена от звездата, около която обикалят. Новата техника разчита на ефекта на гравитационната микролеща и измерва отклонението на светлината идваща от далечна звезда при преминаването й през планетарна система, разположена между нас и звездата.

В основата си явлението е предречено от Айнщайн през 1936г. и се изразява в това, че светлината се отклонява от пътя си при преминаването си покрай масивни тела, поради въздействието на гравитацията. В методиката предложена от учените от университета на Оукланд ролята на масивния обект ще се изпълнява от подобната на Земята планета в друга звездна система.

Екипът изследователи вече използва техниката на гравитационната микролеща в японско-новозаландска колаборация означена като MOA. Според водещият автор на публикацията д-р Фил Йок приложението на тази методика за откриване на подобни на Земята планети изисква информацията от MOA да се комбинира с тази от телескопа Кеплер.

„Кеплер открива подобни на Земята планети, които са много близо до звездите си и според оценките има 17 милиарда такива планети в Млечния път“, казва д-р Йок. „Тези планети обикновено са по-горещи от Земята, макар че някои от тях може да имат сходни температури (и съответно може да са годни за живот), ако обикалят по-студен тип звезда, наречена червено джудже“.

Йок и неговите колеги предлагат да се „преброят“ земеподобните планети, които обикновено орбитират на два пъти разстоянието Земя-Слънце. „Като интерполираме данните от Кеплер и MOA трябва да получим добра оценка за броя на годните за живот подобни на Земята планети в Галактиката. Очакваме цифра от порядъка на 100 милиарда“, обяснява Йок.

Симулации на екипа на Йок показват, че техниката би била по-ефективна ако се използва мрежа от телескопи със среден размер, разпръснати по цялото земно кълбо. Подобна мрежа в момента започва работа – Глобална мрежа телескопи на обсерваторията Лас Кумбрес в колаборация с други телескопи по света. 

В последните години ефектът на гравитационната микролеща беше използван за да се открият няколко планети с размерите на Юпитер и Нептун. (Източник: Royal Astronomical Society)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!