Видео на НАСА показва водния Марс преди 4 млрд. години

Ново видео на НАСА показва как е изглеждал Марс преди 4 милиарда години по времето, когато планетата е била достатъчно топла, за да може на повърхността й да съществуват океани. Вижте видеото:

Клипчето, показващо Червената планета в далеч по-привлекателна светлина, е направено на базата на научни сведения.

Според Джоузеф Гребовски от НАСА особености по повърхността на планетата и минералния състав сочат, че в далечното минало на Марс е имало течна вода, а атмосферата е била много по-плътна. 

„Има характерни разклонени канали, които по подобие на тези на Земята, са индикатор за повърхностна ерозия, причинена от вода“, казва Гребовски. „Във вътрешността на някои ударни кратери има резервоари – признак за съществуването на кратерни езера. При много от тях се наблюдават свързващи канали, които са индикатор за вода, която е влизала и е излизала от кратера. С времето малките ударни кратери са изчезнали, но големите показват следи от ерозия отпреди 3,7 милиарда години“, казва още Гребовски.

Учените оценяват, че количеството вода, което може да обясни наблюдаванията би се равнявало на слой с дълбочина половин километър по цялата повърхност на планетата. Наличието в миналото на течна вода говори за това, че атмосферата трябва да е била много по-топла, а налягането да е било близко до земното или по-високо. 

Ниското налягане и температури днес не позволяват на планетата да има течна вода на повърхността си, въпреки че има сведения за повърхностни потоци от течност с висока соленост, чиято точка на замръзване е много по-ниска от тази на водата. (Източник: НАСА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: