Вижте как изглежда пролетното равноденствие от космоса

Снимката на Земята в пролетно равноденствие, направена от сателита GOES-13 (кликни за по-голяма версия). Изображение: NOAA

Снимката на Земята в пролетно равноденствие, направена от сателита GOES-13 (кликни за по-голяма версия). Изображение: NOAA

Настъпи отново времето – а то се случва два пъти в годината – в което оста на Земята е перпендикулярна на светлината идваща от Слънцето. Това е причина за изравняването на притока на слънчева енергия за Северното и за Южното полукълбо и за уеднаквяването на продължителността на деня и нощта. 

Красивата снимка на Земята в равноденствие е направена от сателита на NOAA GOES-13 на 20-и март в 13:45 часа българско време, 44 минути след като планетата навлиза в тази астрономическа фаза. Ясно се виждат еднаквата осветеност на двете полукълба.

С напредването на пролетта Северното полукълбо ще получава повече светлина от Южното, което е и причината за възникването на сезоните – респективно лято и зима. 

На снимката слънцето е изкуствено добавено към изображението, въпреки, че сателита GOES разполага със сензори, които наблюдават неговата активност. (Източник: NOAA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!