Вода от океана на юпитеровата Европа си проправя път до повърхността

Художествена концепция за повърхността на спътника на Юпитер Европа. Изображение: NASA

Художествена концепция за повърхността на спътника на Юпитер Европа. Изображение: NASA

Американски учени установиха, че солена вода от голям океан под ледената покривка на юпитеровата луна Европа успява да си проправи път до повърхността, съобщи сайтът uswebdaily.com.

Данните, събрани от наземни телескопи, подсказват, че се осъществява химически обмен между океана и напълно замръзналата повърхност на луната и че нейният анализ може да ни каже повече за свойствата на скритата под леда водна маса. 

„Сега разполагаме с данни, че океанът на Европа не е изолиран – той ‘общува’ с повърхността и обменя химически вещества с нея“, заяви професорът по планетарна астрономия Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт.

„Това означава, че може би има приток на енергия в океана, което е важно от гледна точка на възможността там да съществува живот… ако искаме да разберем какво има в него, трябва просто да отидем до повърхността и да вземем проба“, обяснява професорът.

Браун и Кевин Хенд от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА (JPL) анализирали спектроскопски данни за повърхността на Европа, които подсказвали наличието на минерала епсомит. Той вероятно произхожда от намиращия се под повърхността океан.

Браун и Хенд са на мнение, че съставът на водното тяло под замръзналата повърхност много напомня този на океаните на Земята. „Ако сме научили нещо за живота на Земята, то е, че там, където има вода в течно състояние, обикновено има живот“, отбеляза Хенд. „Може би океанът на Европа също е чудесно място за живот.“  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,