Вояджър 1 е навлязъл в нова зона на космическото пространство

Учените смятат, че Вояджър 1 е попаднал в среда, отговаряща на параметрите на междузвездното пространство. Снимка: NASA

Учените смятат, че Вояджър 1 е попаднал в среда, отговаряща на параметрите на междузвездното пространство. Снимка: NASA

35 години след изстрелването си Вояджър 1 изглежда е преминал отвъд зоната на влияние на Слънцето, наречена хелиосфера, сочи изследване.

Хелиосферата е зона от космическото пространство, която е наситена с частици излъчвани от централната ни звезда. Смята се, че тя огражда Слънчевата система подобно на балон, като я отделя от междузвездната среда от прах и газ.

На 25-и август 2012г. Вояджър 1 е регистрирал драстични изменения в радиационните нива в пространството на повече от 17,7 милиарда километра от Слънцето. Аномалните космически лъчи „уловени“ във външната хелиосфера почти изчезнали, а измерените нива били 1% от отчетените преди това стойности.

За сметка на това интензивността на галактичните космически лъчи – радиация с произход извън слънчевата системата – се покачила два пъти.

„Само в рамките на няколко дни интензивността на уловената хелиосферична радиация намаля, а тази на космическите лъчи се увеличи, както би се очаквало ако той [Вояджър 1] е напуснал хелиосферата“, казва Бил Уебър от щатския университет на Ню Мексико в Лас Крусес. 

Уебър отбелязва, че учените все още спорят дали космическият апарат е достигнал междузвездното пространство или е попаднал в неизследвана зона, отвъд пределите на слънчевата система.

„Бих казал, че е извън нормалната хелиосфера“, добавя Уебър. „В нова зона сме. И всичко, което измерваме е различно и вълнуващо“. (Източник: American Geophysical Union)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!