Вселената се охлажда в съотвествие с теорията за Големия взрив

Еволюцията на Вселената от Големия взрив до сега, според общоприетата сред учените представа. Изображение: БТА

Еволюцията на Вселената от Големия взрив до сега, според общоприетата сред учените представа. Изображение: БТА

Международен екип учени установи, че Вселената се охлажда в съответствие с теорията за Големия взрив, съобщи сайтът uswebdaily.com.

Учените от Швеция, Франция, Германия и Австралия използвали радиотелескопа в обсерваторията „Пол Уайлд“ в Нов Южен Уелс, Австралия за да установят температурата на Вселената, когато и била на възраст два пъти по-малка от сегашната.

Това е най-прецизното измерване, правено някога, за това как Вселената се е охладила през своята история от 13,77 милиарда години, заяви Робърт Браун от австралийската изследователска организация CSIRO.

Тъй като на светлината й отнема време да прекоси огромните пространства във Вселената, когато гледаме в космоса всъщност виждаме нещата такива каквито са били тогава, когато светлината е била излъчена.

Така например за да измине разстояние 1 светлинна година светлината пътува една година, което означава, че ако отстоим от даден обект на такова разстояние, ние го виждаме така както е изглеждал преди година. 

Именно поради това за да погледнем в миналото на Вселената, когато е била два пъти по-млада, трябва да наблюдаваме обекти отстоящи от нас на разстояние, което светлината е прекосила за половината от възрастта на Вселената – т.е. на 7 милиарда светлинни години. 

Това е причината екипа от астрономи да изследва газ в галактика на разстояние 7,2 милиарда светлинни години, чийто единствен източник на топлина  е космическата фонова радиация след Големия взрив. 

Зад въпросната галактиката се намира друга галактика – квазар – която е силен източник на радиовълни. Тези радиовълни преминават през газа на изследваната галактика, което остава своебразен „отпечатък“ върху тях и позволява да бъде изчислена температурата на газа. 

Получената температура е -267,92 градуса, което може би изглежда много студено, но е по-топло от измерваната в наши дни – -270,27 градуса.

Теорията за Големия взрив гласи, че температурата на космическата фонова радиация трябва постепенно да спада с разширяването на Вселената.

„Именно това показват измерванията ни, увери Себастиан Мюлер от космическата обсерватория „Онсала“ в технологичния университет Чалмърс в Швеция. Преди няколко милиарда години Вселената е била по-гореща с няколко градуса, отколкото е сега, точно както е предсказано в теорията за Големия взрив.“  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!