Ярка светлина над Източното крайбрежие на САЩ – вероятно метеор (ВИДЕО)

Социалните мрежи се изпълниха със съобщения за ярка светлина в небето над Източното крайбрежие на САЩ, забелязана в около 20,00 ч. местно време в петък. Ето и любителски клипчета на явлението: 

Представител на NASA заяви, че изглежда става дума за единичен метеор. Според визуалните наблюдения явлението изглеждало като огнено кълбо, движещо се приблизително в югоизточна посока. Яркият обект е бил видян от многобройни очевидци – има над 350 съобщения на сайта само на Американското дружество за наблюдение на метеори.

Робърт Лънсфорд от дружеството заяви пред USA Today, че явлението приличало на свръхярка падаща звезда. Според изданието небесният проблясък е бил видян от Флорида на юг чак до Ню Ингланд на север. 

Дерек Питс, главен астроном в института Franklin във Филаделфия, потвърди, че визуалните съобщения носят всички белези на метеор. Според него събитието е привлякло повече внимание, понеже се е случило в петък вечер и защото Twitter осигурява удобен начин за хората да споделят информация.

Според него хората са видели вероятно единичен метеор, може би с размерите на волейболна топка, който е навлязъл доста дълбоко в земната атмосфера. Той сравни явлението с камък хвърлен по повърхността на вода, оставящ огнена следа.

По думите му експертите не могат да са 100 процента сигурни какъв е обекта, освен ако не се проследи точно траекторията му и не бъде намерен, но наблюденията на толкова много хора напълно съвпадат с характеристиките на метеор. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: