За полет до Марс кандидатстваха над 78 000 души

"Нито един от четиримата души, които ще бъдат подбрани за пътуването, няма да се върне у дома", заяви изпълнителният директор на Mars One. Снимка: Viking Project/NASA

"Нито един от четиримата души, които ще бъдат подбрани за пътуването, няма да се върне у дома", заяви изпълнителният директор на Mars One. Снимка: Viking Project/NASA

Над 78 000 души са кандидати за еднопосочно пътуване до Марс за създаването на постоянна колония там.

Холандската компания Mars One стартира онлайн кампанията за набиране на четирима кандидати за мисията на 22 април. Инициативата цели да изпрати кораб до Марс и да установи постоянно човешко присъствие на планетата през 2023 г. 

„След като получихме молби от повече от 78 000 души за две седмици, това се оказва най-желаната работа в историята“, заяви съоснователят на компанията и неин изпълнителен директор Бас Лансдорп. „Така сме на път да постигнем заложената цел от половин милион кандидатстващи“, допълни той.

Досега молби са получени от над 120 страни, като повечето молби – над 17 000, са от САЩ.

„Мисията на Mars One е представителна за цялото човечество – духът й ще бъде оправдан единствено, ако хората от целия свят бъдат представени. Гордея се, че точно това се случва“, поясни Лансдорп.

„Нито един от четиримата души, които ще бъдат подбрани за пътуването, няма да се върне у дома“, заяви Дансорп на пресконференция .

Бюджетът за създаването на колонията ще е около 6 милиарда долара. Тези средства са предвидени за първия екипаж, който ще кацне на планетата.

Молби на кандидати се приемат до края на август. За да кандидатстваш, кликни тук.

От Mars One се надяват да изпратят втори екипаж през 2025 г. (Източник: БТА, Mars One)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: