Заснеха директно необичаен обект в космоса след 17 години наблюдения

Стрелката сочи към рядко срещания тип кафяво джудже, означено като  HD 19467 B. Снимка: Crepp et al. 2014, ApJ

Стрелката сочи към рядко срещания тип кафяво джудже, означено като HD 19467 B. Снимка: Crepp et al. 2014, ApJ

Американски астрофизици, работещи с обсерваторията Кек на Хаваите, са успели да заснемат директно кафяво джудже от много рядък тип след 17 години на наблюдения.

Кафявите джуджета са обекти, които по своите характеристики се нареждат между най-тежките планети и звездите. Те могат да имат маса 75-80 пъти по-голяма от тази на най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер. Въпреки това обаче джуджетата не са достатъчно тежки, за да може налягането и температурата в недрата им да „запали“ реакциите на ядрен синтез, протичащи в сърцето на всяка звезда. 

Сега заснетото от учените кафяво джудже, означено като HD 19467 B, е блед компаньон на наподобяваща Слънцето звезда и свети 100 000 пъти по-слабо от нея. Според учените изследването на системата ще е от голяма полза за по-доброто разбиране на обекти от този междинен тип.

Наблюденията на въпросния регион в космоса започнали през 1996 г. и за 17 години било установено съществуването на гигантската планета по гравитационното й въздействие върху звездата. Впоследствие били направени и наблюденията с висок контраст, които директно показват HD 19467 B.

„Обектът е стар и студен и в края на краищата ще му бъде отделено много внимание заради това, че е най-добре изученото и изследвано в подробности кафяво джудже до този момент“, казва ръководителят на екипа Джъстин Креп от Университета на Нотър Дам. 

Учените разбират характеристиките на светлината, излъчвана от звездите, сравнително добре, но планетите са значително по-сложни. Изследването на обекти като HD 19467 B ще помогне именно в тази насока. (Източник: University of Notre Dame, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!