Заснеха красиво полярно сияние на Сатурн (ВИДЕО)

Два космически телескопа заснеха красиво полярно сияние и на двата полюса на Сатурн. Както и на Земята този феномен се причинява от изхвърлени от Слънцето частици, които „бомбардират“ атмосферата на планетата.

Телескопът „Хъбъл“ на НАСА, който е на орбита около Земята, извърши наблюдения на полярното сияние на планетата в ултравиолетовите дължини на вълната. Космическата сонда „Касини“ пък, която е на мисия край Сатурн, допълни картината със снимки в инфрачервения, видимия и ултравиолетовия диапазон. „Касини“ е способен да заснеме северните и южни части на Сатурн, които са недостъпни за наблюдение от Земята. Вижте видеото.

„Полярните сияния на Сатурн са непостоянни – понякога се виждат фойерверки, понякога – нищо“, казва Джонатан Никълс от университета на Лестър, ръководил екипа обработил снимките от „Хъбъл“. „През 2013 г. наблюдавахме истинска плеяда от танцуващи сияния – от постоянно светещи пръстени до свръхбързи избухвания на светлина, пресичащи полюса“, допълва Никълс.

Новите данни ще помогнат за разрешаването на една загадка за атмосферата на газовите гиганти, която си остава мистерия за астрономите от много време насам.

„Учените отдавна търсят отговор на въпроса защо високата атмосфера на Сатурн и другите газови гиганти се загрява повече от очакваното предвид отстоянието им от Слънцето“, казва Сара Бадман, която е част от екипа. „Разглеждайки тези големи поредици от снимки, направени от различни инструменти, можем да открием къде сиянията затоплят атмосферата, когато частиците се „гмурват“ в нея, и колко дълго продължава това“, допълва тя.

„Тези сияния на Сатурн са едни от най-зрелищните явления на планетата и нямаше как да избегнат това „папарашко“ внимание от страна на НАСА“, казва Марша Бъртън от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: