Земята е избегнала на косъм опасен плазмен „куршум“ от Слънцето (ВИДЕО)

Учени съобщиха, че Земята за много малко се е разминала с опасен плазмен „куршум“, изхвърлен от Слънцето, на 23 юли 2012 г. Вижте видео (Слънцето е скрито – черното петно в центъра – защото е прекалено ярко):

Според изследователи от Университета на Калифорния и техни колеги бърза поредица от най-мощния тип изригвания на звездата ни са запратили пулс от опасна плазма. Ако изригването е настъпило само 9 дена по-рано, когато зоната на Слънцето е била насочена към Земята, зарядът е щял да попадне точно в целта и да ни удари.

Изригването е щяло да обгърне планетата в „магнитни фойерверки“, равни по сила на тези по времето на тъй нареченото Събитие на Карингтън от 1859 г. Тогава мощна буря на Слънцето поразила телеграфните устройства, които се използвали по това време, а телеграфистите буквално били разтресени от електрически ток.

Полярно сияние, гледано от орбита. Снимка: NASA

Полярно сияние, гледано от орбита. Снимка: NASA

Красивото полярно сияние е резултат именно от бомбардирането на Земята от частици на плазмата, изхвърляна от Слънцето. По времето на Събитието на Карингтън сиянието станало толкова силно, че се наблюдавало на юг чак до Хаваите.

Учените смятат, че ако потокът плазма ни бе застигнал през юли 2012 г., в електрическите мрежи на планетата е щял да настъпи истински хаос. Сателитите на орбита най-вероятно са щели да престанат да функционират, а това от своя страна е щяло да парализира все по-големия брой устройства, зависещи от тях.

Според изследване от миналата година щетите в глобален мащаб от подобно събитие биха възлизали на 2,6 трилиона долара

„Ако беше ударило Земята, най-вероятно щеше да бъде като голямото [изригване] от 1859 г., но ефектът му днес – с модерните ни технологии – щеше да бъде огромен“, казва Джанет Луман от екипа. (Източник: UC Berkeley)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: