Звезда като Слънцето има сходен „студен“ слой на повърхността

Слънчевата корона с наслагване на излъчването на силно йонизирани атоми на желязо. Снимката е направена по време на затъмнение през 2008г. Изображение: NASA/Habbal, et al

Слънчевата корона с наслагване на излъчването на силно йонизирани атоми на желязо. Снимката е направена по време на затъмнение през 2008г. Изображение: NASA/Habbal, et al

Учени от Европейската космическа агенция за първи път откриха „студен“ слой във външната структура на звезда като Слънцето, който отговаря на характеристиките на сходна структура в обвивката на нашата централна звезда, съобщи Сайънс дейли.

Идентифицирането на по-хладния слой  на звездата Алфа Центавър А е не само важно за опознаването на слънчевата активност, но и може да помогне за откриване на протопланетарни системи около други звезди, посочват учените от Европейската космическа агенция (ESA).

Алфа Центавър А е като двойничка на Слънцето, що се отнася до масата, температурата, възрастта и химичния й състав. Тя предоставя идеални условия за сравняване на други характерни особености на двете звезди, увериха учени, които извършват изследвания с телескопа „Хершел“ на ESA.

Външният слой от атмосфера на Слънцето – слънчевата корона е нажежена до милиони градуси Целзий, а видимата му повърхност – до около 6000 градуси Целзий. Разликата е огромна, а още по-странното е, че между двата слоя съществува зона на температурен минимум нагрята „само“ до 4000 градуса.

Загряването на слънчевата атмосфера е загадка от много години. Учените предполагат, че може да е свързано със „скъсването“ на линии в магнитното поле на Слънцето, което води до освобождаването на енергия в атмосферата, а и в околното пространство под формата на слънчеви бури. Как и защо има такава голяма температурна разлика между зоните и защо съществува „студен“ слой на температурен минимум са въпроси, на които учените се опитват да отговорят.

Сега, наблюдавайки Алфа Центавър А с телескопа „Хершел“ и сравнявайки резултатите с компютърни симулации, изследователите откриха наличието на еквивалентен „студен“ слой в атмосферата й.

„Изследванията на тези структури бяха ограничени до Слънцето, но сега ясно виждаме „подписа“ на подобна температурна инверсия в слой от атмосферата на Алфа Центавър А“, заяви Рене Лизо от космическата обсерватория Онсала в Швеция. „Подробните наблюдения от този тип за различни звезди могат да ни помогнат да разкрием произхода на въпросните слоеве и загадката, свързана с цялостното затопляне на звездните атмосфери“, обяснява той.

Трите звезди в системата Алфа Центавър са най-близките съседки на Слънцето – намират се на малко повече от 4 светлинни години от него. Алфа Центавър B неотдавна привлече вниманието, след като бе установено, че около нея орбитира планета с маса, подобна на земната. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!